Tel. 010 - 2150161 / 06 42161517 - duikreizen@souldivers.nl
AANGESLOTEN BIJ
Liveaboard Reizen

Schotland: liveaboard Scapa Flow

Scapa Flow is een beschutte baai in the Orkney eilanden. De baai ligt tussen de eilanden Mainland, Graemsay, Burray, South Ronaldsay en Hoy. De baai was beroemd voor de Britse Koninklijke Marine tussen de eerste een tweede wereldoorlog. Na afloop van de eerste wereldoorlog werd de Duitse oorlogsvloot hier voor anker gelegd in afwachting van de bepalingen van het verdrag van Versailles. Maar in juni 1919 gaf de Duitse bevelhebber, Ludwig Von Reuter; het bevel om de schepen tot zinken te brengen. Dat om te voorkomen dat de vloot in Britse handen zou vallen.

In de tweede wereldoorlog werd Scapa Flow de voornaamste operatiebasis van de High Sea Fleet. Slechts éénmaal slaagde een Duitse U-boot erin in oktober 1939 om met succes de zwaar versperde basis binnen te dringen. Hierbij ging het Britse slagschip Royal Oak verloren. In de jaren twintig werden een aantal schepen geborgen. Heden ten dage liggen er nog acht van de ongeveer 70 wrakken. Deze vormen nu een fantastische attractie voor duikers.


Verblijf

Liveaboard Invincible

De Invincible wordt uitgebaat door Ian Trumpness. Een ervaren schipper die voldoet aan de “Code of Practise – 1993”. Het schip mag 12 passagiers vervoeren met een minimum bemanning van 2 personen. Met de lift die aan stuurboordzijde bevestigd is, worden alle duikers op een vlotte manier terug aan boord gebracht.

De Invincible is een omgebouwd vissersvaartuig dat origineel gebouwd is in Denemarken. De visruimen zijn verbouwd om accommodatie te bieden aan 12 personen. Iedere kajuit bestaat uit 2 enkele bedden boven elkaar, een lavabo en nachtlampje boven ieder bed. Er is voldoende ruimte om de persoonlijke bagage op te bergen. Op het maindeck, aan bakboord en stuurboord, een combinatie van douche en toilet. Het achterdek heeft toegang tot de mess. Deze bestaat uit twee delen: een klein kombuis met gasfornuis, koelkast. Het tweede gedeelte beslaat de eettafel voor zes personen. Op hetzelfde dek, achter de slaapkooien, is er nog een kleine en gezellige bar met alle nodige drankjes voor de duikers. Je kan het wat vergelijken met een “English Pub” maar dan kleiner en onder de vorm van self service. Iedereen schrijft zijn consumpties op en op het einde van de week wordt er af gerekend. Wees verzekerd dat er een inventaris wordt bijgehouden door Fiona, de schippersvrouw.

Duikfaciliteiten

 • Lucht tot 240 bar (gratis), Nitrox/Trimix tot 240 bar tegen betaling: Nitrox v.a. £8 per cylinder, Helium 3p per liter
 • Rebreathers welkom, Haskel Booster pump tot 240 bar aan boord, Sofnolime op aanvraag beschikbaar
 • Beschikbare cylinders: 12 manifolded twin 12Lt / 12 * 11Lt Ally cylinders / 12 * 15Lt
 • Huurprijs voor de gehele week: 15Lt: £30 / dubbel 12Lt: £50

Duiken

Bekijk de wrakken van Scapa Flow

Scapa Flow staat bekend als de beste wrakduiklocatie van de wereld, hieronder zullen we een aantal plekken en gebieden bespreken waar je prachtige duiken op kan maken. Helaas zijn niet alle schepen die gezonken zijn nog te vinden op de zeebodem. Een aantal zijn gelift om het oud-ijzer te verkopen.

Wrakken van de Duitse vloot ”Battle cruisers & Battleships”
In 1918 voeren 5 battle cruisers en 11 battleships Scapa Flow binnen om zeven maanden later onder de golven te verdwijnen. Er zijn er slechts 3 achtergebleven de rest is van de bodem gelicht voor het ijzer. Er kan nu nog gedoken worden op König, Kronprinz, Wilhelm en de Markgraf. Alle schepen zijn omgeslagen en liggen met de kiel boven op de bodem. De wrakken kun je tussen de 40 en 18 meter bezoeken. Naast de schepen zelf kan je ook nog op vier wrakvelden van de gelichte schepen duiken.

Wrakken van de Duitse vloot ”Light Cruisers”
Een gedeelte van de “Hochseeflotte” bestond uit 8 Lightcruisers. Er kan nog op 4 exemplaren en één wrakveld gedoken worden. Deze schepen waren niet zo topzwaar als de “Battle cruisers” en “Battleships” en liggen nu op hun zij. Zo heb je een mooie kans om de schepen te zien onderwater.De “Hochseeflotte” bestond ook o.a. uit 50 Destroyers. Er zijn nu nog vijf wrakken over om te beduiken. Allemaal redelijk ondiepe duiken en ideaal voor een tweede duik. Bij een ondiepe duik kunnen dit hele mooie duiken zijn omdat er veel kelp staat en met een zonnige dag het mooi verlicht wordt.

Wrakken van vliegtuigen
Er 180 incidenten geweest rond de Orkney eilanden waar vliegtuigen neergestort zijn. Dit waren noodlandingen, vliegtuigen die van schepen afvielen en botsingen midden in de lucht. Op de bodem van de baai lagen op een bepaald punt elf vliegtuigen, waarvan er één is neergestort in de eerste wereldoorlog en de rest in de tweede wereldoorlog. We weten dat er vijf geborgen zijn en dat er resten van twee zijn gevonden, vier vliegtuigen zijn nog vermist.

Wrakken van de “Blockships”
Rond de baai liggen 23 schepen uit de eerste wereldoorlog en 22 schepen uit de tweede wereldoorlog. Men liet de schepen zinken op strategische punten om de doorgang voor schepen en vooral onderzeeërs te blokkeren. De meeste blockships zijn teveel uit elkaar gevallen, maar bij de “Churchill Barriers” kan op een aantal nog gedoken worden. Nadat er toch een onderzeeër tussen de “blockships” door navigeerde en de HMS Royal Oak torpedeerde besloot men om de “Churchill Barriers” op te werpen.

Wrakken uit de tweede wereldoorlog
In de tweede wereldoorlog zijn maar 2 oorlogsschepen vergaan. Één schip is waarschijnlijk per ongeluk door plunderaars gezonken en is een veel bezocht wrak. Men heeft geprobeerd de kanonnen van dit schip te bergen en door een combinatie van pech en stomme fouten ligt het bergingsschip nu naast de oorlogsbodem. Het andere schip dat is vergaan was de HMS Royal Oak en dit is nu officieel een oorlogsgraf. Hier wordt alleen op gedoken bij uitzondering. Het schip bleef achter om de eilanden te beschermen en dankzij een binnen gedrongen Duitse onderzeeër. Na een tweede salvo van een aantal torpedo’s zonk de boot in tien minuten en 833 man kwam hierbij om het leven.

In het water van Scapa Flow vind je niet alleen oorlogswrakken maar daarnaast zijn er ook een aantal burgerwrakken te bekijken onder water. Een aantal liggen heel diep (rond de 50 meter) en een aantal liggen op 20 meter. Iedereen concentreert zich op de wrakken maar er zijn ook een heleboel mooie natuurlijke plekken waar je kan duiken.

Alhoewel je veel onderwaterleven kan aantreffen op en rond de wrakken is het misschien ook de moeite waard om een duik op te offeren zonder een hoop metaal op de bodem.

Excursies

Scapa Flow Visitor Centre and Museum
Er is heel wat te vinden op dezee bodem in de vorm van wrakken maar er is ook boven water een mogelijkheid van de schepen te genieten. Dit museum wordt bezocht door duikcharters omdat het op een eiland ligt en het een ideale plek is om te bezoeken tussen de duiken door. Je vindt hier miniatuur schepen, foto’s en zelfs een echte torpedo. Daarnaast heb je ook een voormalige olietank waarin nu films wordt afgespeeld met informatie over Scapa Flow.

Scapa en Highland Park distilleerderij
Één van de schatten van Schotland is de whisky die al van oudsher wordt gemaakt. Op het eiland zijn twee distilleerderijen te vinden. Scapa is toepasselijk genoemd naar de baai en wordt draaiende gehouden door drie man. Highland Park is een iets grotere distilleerderij. Het is mogelijk om ze te bezoeken en eventueel een bijzondere botteling mee naar huis te nemen.

Neolitische Hart, een nederzetting uit de jonge steentijd
Dit is een groep van neolithische monumenten die sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst is gezet. Deze verzameling van stenen hutten is een dorp geweest gedurende 600 jaar ongeveer 5200 jaar geleden. Vroeger lag het dorp aan een meer, maar de kust is nu zo geërodeerd dat het dorp nu aan zee ligt. Het is mogelijk om deze resten te bezoeken en een idee te krijgen hoe de mensen in de steentijd leefden op de eilanden. Om een goede indruk te krijgen is een huis opgebouwd in de oorspronkelijke staat.

Inclusief

Prijs: ca. € 750,00 per week, vraag om een vrijblijvende prijsopgave.

 • 8 dagen/7 nachten Liveaboard Invincible
 • op basis van logies / ontbijt / lunch
 • 6 duikdagen met 2 duiken per dag, inclusief lucht/lood (12Lt tank)

Exclusief

 • Vervoer naar/van Scapa Flow,
  Wij kunnen vervoer voor u regelen, vraag ons naar de mogelijkheden.
 • Huur duikuitrusting
 • Nitrox (op aanvraag)
 • Tankhuur: 15Lt € 35,00 / 2 * 15Lt € 60
 • Boekingskosten € 20,00

Algemene voorwaarden - Aangesloten bij de SGR

Disclaimer: making copy’s, by means of photocopy, screenprinting, or any other duplication of our website or parts thereof, is prohibited without written permission from us.